top of page

Structuur aanbrengen

Met structuur creëer je overzicht. Dat begint bij kijken en schetsen. Een kleine en/of grote oefen schets. De keuze van je materiaal om mee te gaan schilderen, je doek, paneel of papiersoort en de keuze van de kleuren verf.

Deze keer kijk ik naar het palet.

Groter is beter. En als het kan neem een glas plaat met een middenklasse grijs eronder, werkt het lekkerst.

Waar zet je je kleuren neer? Maak hierin een keuze die je altijd gebruikt. Zo weet je blindelings waar je kleur te vinden is.

Van links naar rechts: donker naar licht. (linkshandige zou ik andersom doen)

waarom? Omdat ik start met de donkere kleuren aan te brengen en dan gaat mijn arm niet steeds over de hoopje gemengde kleuren. Hoe meer ik meng hoe meer ik naar links werk.

Heb ik dekkend en transparant van een zelfde kleur? Zoals cadmium rood en transparant kraplak rood? Dan zet ik altijd de transparante kleur rechts naast de dekkende rood. Zo weet ik als ze als klodder hetzelfde eruit zien, welke transparant is en welke dekkend.

Vervolgens maak ik een grijs, een mauve en mijn huidskleuren. Deze meng kleuren zet ik de ene keer onder de pure kleuren de andere keer rechts en links langs de rand van het palet. Dat ligt aan de afmeting van het palet wat ik dan gebruik.

Ook gewerkt met een palet waarbij de aard kleuren (okers, ombers, siennas, etc.) apart stonden van de andere kleuren. Alles is goed als het maar een vaste startplaats heeft die voor jou werkt.

En dan ga je los!

Het lijkt een chaos, na een uurtje of ... maar er zit logica in. Als een gemengd kleurtje te donker is dan maak ik dat kloddertje aan de rechter kant lichter. Of als het donker moet met een kleur rechts wat donkerder. Wijk er ook vaak van af want je zoekt naar een kleur die wilt gebruiken en je palet mag een chaos zijn. Zolang je je pure schone verf maar weet te vinden. Zo! En nu los, maak al die kleurtjes die je nodig hebt. Meng, je kunt zoveel zelf maken met eenmaal kleuren verf. experimenteer.


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kleurenleer

Kleurenleer is een doorlopend proces. Je groeit altijd als je gewoon aan de gang gaat en zeker in kleur is dat het geval. Het zien van kleuren, heel belangrijk en je gaat echt steeds meer zien. Is het

تعليقات


bottom of page